пʼятниця, 24 квітня 2020 р.


 Про важливість емоцій у житті!

Емоція (душевне хвилювання, душевний рух)— це психічний процес, що відображає у формі переживань особистісну значущість та оцінювання зовнішніх і внутрішніх ситуацій для життєдіяльності людини. Емоції потрібні для віддзеркалення суб’єктивного ставлення людини до самої себе і до навколишнього світу.

Деніел Гоулман один із перших  звернув увагу на залежність успіху людини від сформованості емоційного інтелекту. Він підтвердив власну гіпотезу, що «20% нашого життєвого успіху залежать від здатності раціонально мислити, за решту 80% відповідає емоційний інтелект».
Здатність людини справлятися з емоціями (наприклад, із занепокоєнням, починаючи новий проект, зі злістю, намагаючись упоратися з сімейним конфліктом, або зі страхом, влаштовуючись на нову роботу) здоровими способами визначає якість її життя набагато в більшій мірі, ніж розумові здібності.
Саме емоції відіграють важливу роль у житті дітей: вони допомагають сприймати навколишній світ і реагувати на нього, у результаті визначають усе подальше життя людини, її успішність і місце в соціумі. Для дитини розпізнавання й передача емоцій — достатньо складний процес, що потребує від неї певних знань, певного рівня розвитку. Коли людина передає емоції, вона не тільки робить певний вираз обличчя, але й набуває певної пози, використовує жести, що відповідають тому чи іншому емоційному стану. Важливо ознайомлювати дітей із власними емоціями,  і вивчати їх необхідно з раннього віку. Це дає можливість дітям у подальшому стати господарями свого життя й не дозволяти емоціям, особливо негативним, керувати словами, думками, вчинками, почуттями вже дорослої людини і, найголовніше, ускладнювати спілкування з оточуючими.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.