субота, 25 квітня 2020 р.


26 квітня 1986 року – світ став свідком однієї з найжахливіших катастроф в історії людства-аварія на Чорнобильській АЕС.

Чорнобильська катастрофа у фактах:
Цифри.
За різними даними, від 600 до 800 тисяч осіб зі всього СРСР брали участь у ліквідації наслідків на ЧАЕС.
Від 4 000 до 10 000 осіб загинуло від наслідків вибуху.
Понад 70 тисяч з них стали інвалідами.
Під радіоактивне випромінювання внаслідок вибуху у Чорнобилі потрапило 1,9 млн людей в Україні. Загалом – 8,4 млн осіб у Білорусі, Росії, Україні та інших країнах, зокрема, Європи.
Було евакуйовано 47 500 жителів Прип'яті. Зараз у зоні відчуження проживає 140 осіб – так званих самопоселенців.
Особливе маркування
Чорнобильська катастрофа настільки глобальна, що їй привласнили 7-й рівень небезпеки за Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) – події на Чорнобилі стали локальною катастрофою з глобальними наслідками.
Найбільша жертва радіаційного забруднення.
Найбільше від катастрофи на ЧАЕС постраждала не Україна, а Білорусь, яка отримала 70% радіаційного забруднення з Чорнобиля. Наслідки для країни оцінили у майже 235 мільярдів доларів США.
Небезпечні зони.
Радіація не поширюється рівномірно навколо ЧАЕС, а осідає острівцями. Деякі ділянки 10-кілометрової зони в десятки разів небезпечніші, ніж територія, прилегла до АЕС.
Зокрема, однією з таких зон є стела "ЧАЕС ім. В.І.Леніна" – тут радіаційний фон може сягати аж 1200 мікрорентген/год, коли біля самої станції фон не перевищує 300 мкР/год.
Наші односельці- ліквідатори.
 Фото наших земляків-ліквідаторів , що боролися з наслідками катастрофи, можна побачити в єдиному в нашій країні Краєзнавчому музеї, що розміщений  в приміщенні залу очікування залізничної  станції нашого села.

Акція «CHORNOBYL.34.ЗАПАЛИ СВІЧКУ»
Жителі найблищого від трагедії містечка  Славутич прохають долучитися до акції ,запаливши на підвіконні свічку  25 квітня о 23.00 та вшанувати пам’ять героїв Чорнобиля зі своїх домівок.

Відеографіка руху радіаційної хвилі  знаходиться за посиланням   https://www.youtube.com/watch?v=k7BamEttHXo
Документальні кадри , що були зняті 1986 року, можна подивитися, перейшовши за посиланням  https://www.youtube.com/watch?v=nASQ5-h6cWE&feature=youtu.be
Казка про Чорнобиль для школярів 2-5 класів https://www.youtube.com/watch?v=i2gSH_-Euhc
Віртуальна прогулянка по зоні відчуження  створена до роковин катастрофи, знаходиться за цим посиланням. Під час перегляду прогортайте відеокартинку на 360 градусів.
На сайті Національного музею «Чорнобиль» можна більше дізнатися про історію цієї трагедії та долі людей, які постраждали від наслідків катастрофи у розділі «Дослідникам» та « Виставки»:

Інформація зібрана з мережі Інтернет.
Підготувала педагог-
організатор  Чорняєва В.В.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.