четвер, 9 листопада 2017 р.

9 листопада — День  української писемності й української мови

А ви писали сьогодні диктант? Ні?! Так, може, ви просто не знали про нього? То наступного року не прозівайте! Але все по порядку.  
    9 листопада — День  української писемності й української мови.  А відзначається воно в нас з 1997 року,  тобто сьогодні йому 20 років. Чому саме 9 листопада? Бо в цей день вшановується пам'ять Нестора –літописця. Про історію та традиції цього свята ви можете знайти багато матеріалу, от хоч би й тут:  https://znaj.ua/society/den-ukrayinskoyi-pysemnosti-ta-movy-istoriya-ta-tradyciyi-svyata. А ми вам розкажемо про те, що було у школі. 
     На уроці образотворчого мистецтва у 5 класі учні малювали буквицю. Буквиця — кириличне письмо, колись поширене в Боснії та Хорватії. Це художньо оформлена літера, якою починали розділ чи всю книгу. Під час творчого процесу вчителька Олефіренко Н.Г. розказала дітям про давніх літописців, про історію книгописання на наших землях.
     Учні 5-11 класів під час інформаційної хвилинки дізналися деякі цікаві факти, пов’язані з цим святом, і подивилися відеоролик «Переходь на українську!»  https://ok.ru/video/18286121272 ,  в якому до нас, усіх українців, зверталися відомі люди: лідер гурту «ОНУКА» Ната Жищенко, журналіст Юрій Макаров, журналістка Анастасія Рінгіс, професор Віденського університету Міхаель Мозер — із закликом говорити українською. Цікаво, що з-поміж них лише одна українка… Австрієць і татарка говорять українською краще за декого з нас…
      А потім   нарешті ми писали диктант єдності! Його одночасно писали тисячі людей, причому не тільки в Україні, а й далеко за її межами. Небагато учнів відважилися спробувати свої сили, але все ж таки охочі були. Найактивнішим виявився 7 клас.  Диктував  відомий нам усім мовознавець Олександр Авраменко, якого ви щоранку можете бачити в телепередачі «Сніданок на каналі 1+1».  Диктував блискуче, хоча темп був шалений. Тож діти писали уважно, зосереджено, і дисципліна була залізна!
     Про результати дізнаємося за два дні, коли текст буде опубліковано в інтернеті.  Найсміливіші відправляють свій «екземпляр» у Київ.
 





Разом з дітьми писала диктант
 
 
учитель української мови та літератури Іщенко Т.П.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.